En annan UX-strategi gentemot Instagram

Efter nästan tre år med min Instagram Redesign skulle jag vilja dela några detaljer bakom kulisserna om detta arbete.

Till denna punkt har min redesign nått över 60 000 visningar på Behance - ett absolut rekord på lokal nivå.

Innan jag börjar vill jag först nämna några råd som hjälpte mig genom denna resa.

För mig är det som gör detta projekt en framgång möjligheten att i slutändan uttrycka allt jag kände var nödvändigt, såväl som att ta bort, ändra eller lägga till funktioner i appen.

Och detta, trots att mina insatser var betydligt annorlunda, i många aspekter, från vad som erbjuds med appen.

Detta är en vacker och tillfredsställande lektion som jag lärde mig att även långtgående idéer och radikala förändringar är potentiellt framgångsrika och gillada.

På den här noten skulle jag säga att man måste vara modig att dela med sig av sin idé; deras originalitet gör det värt på egen hand även om de inte är väl mottagna.

Eftersom design borde handla om att lämna det vackra uttrycket, ge den positiva upplevelsen, lika mycket som att tillhandahålla lösningar på problem eller bara uppfylla vissa förväntningar.

Låt oss nu vända oss till min Instagram Redesign.

Jag tycker om att använda Instagram-appen varje dag. Jag skulle säga att det erbjuder mycket tillfredsställelse när jag håller kontakten med mitt nätverk av vänner.

Ändå kände jag som en teknik- och designkille att appen kunde bli ännu bättre med tanke på några justeringar och tillägg.

Därför inledde jag försöket att göra Instagram-appen bättre, naturligtvis utifrån vad som fungerar för mig och vad som uppfyller mina behov och förväntningar angående denna app.

Jag lutade på min tydliga vision om vad som skulle göras med appen och trodde att min brist på erfarenhet av att arbeta med en sådan app eller ett liknande företag inte skulle utgöra något större hinder.

Jag började med att ställa den enkla frågan:

"Varför använder jag Instagram-appen dagligen?"

Och svaret var snabbt och tydligt: ​​"Eftersom jag vill se mina vänner foton och videor."

Efteråt tog jag mig att analysera de funktioner som jag trodde behövde ändra eller ta bort, och andra som jag ville lägga till.

Jag trodde att fotona, som kom i rektangulär ram, kunde ses bättre i fullskärmsstorlek. Dessutom kunde kommentarerna gömas bort, eftersom jag kände att jag var mer intresserad av att gå igenom bilderna och inte nödvändigtvis kommentarerna.

Jag började skissa det nya Instagram, först genom att eliminera de element som jag dock var bortom de främsta skälen till att jag öppnade appen.

Och så avlägsnade jag kommentaren från hemskärmen; istället lägger jag till en ny funktion, som skulle visa kommentarerna, med en vänster svepa, som ett överlägg på fotot, och du skulle se både fotot och kommentarerna samtidigt.

Menyn

Eftersom startskärmen var den jag använde mest av tiden bestämde jag mig för att ta bort menyn längst ner till vänster på skärmen och istället sätta på den via höger svepa. Men ett problem kom på väg, eftersom jag försökte förskjuta menyn.

Appens huvudfunktion, ”Upload post”, behövde nämligen ett extra klick för att aktiveras. Således placerade jag den här funktionen längst upp till höger om “Navigering”, exklusivt från menyn. När jag hade gjort med dessa förändringar började jag känna att appen nu är väldigt annorlunda och inställd på att också hantera skärmen Profil.

Profilskärmen

Stilen / designen på profilskärmen hade använts för mycket, efter att ha tagits upp av många andra appar och därmed blivit tråkig. Jag arbetade på den nya skärmen, som skulle ha användarbilden i bakgrunden, med användarinformationen ovanpå fotot och deras senaste inlägg.

Upptäck skärmen

Här gjorde jag en tweak, som jag trodde att jag aldrig sett någon annanstans. Instagram hade tre huvudpelare, som upprepade sig oändliga. Detta verkade väldigt tråkigt för mig, så jag arbetade på en ny skärm, som hade två pelare där bilder av olika storlek skulle visas.

Detta mönster upprepar sig hela tiden och ger en mycket roligare upplevelse jämfört med den ursprungliga.

Nyhetsflöde

Till nyhetsflödesfunktionen lade jag till ett nytt element - en ikon till vänster om varje meddelande, som kategoriserar dem till exempelvis gillar, kommentarer eller nya följare.

För att sammanfatta skulle jag säga att det mest slående inslaget i min Redesign var förändringen av fotoformat, från en rektangulär ram till storskärmstorlek. Detta verkar ha fångat tittarna uppmärksamhet och verkar vara den största faktorn för att göra detta projekt till en framgång.

Du kan se Project on Behance:
https://www.behance.net/gallery/19745639/Instagram-Redesign

Jag är Shkodran Arifi, en stolt del av Mozaix LLC, en webb- och mobilbyrå som ger massor av förbannelser om UX.