Snapchat är ett populärt program för att dela bilder med andra användare. Det är en stor del av sin popularitet tack vare det faktum att när du delar en bild eller en video kommer den att försvinna efter några sekunder. Om en användare inte ser innehållet på 30 dagar kommer systemet att ta bort media för alltid.

Se även vår artikel Hur man får ett hackat konto tillbaka i Snapchat

Att innehållet försvinner är mycket frestande för vissa. På grund av det delar användare ibland bilder utan att tänka på konsekvenserna.

Det fanns några fall i det förflutna där Snapchat misslyckades integritetstestet. Därför är det normalt att användare oroar sig för hur skyddat innehållet de väljer att dela med sig verkligen är.

Vem kan se dina snaps? Hur privata är dina meddelanden? Den här artikeln försöker att fördjupa djupare i frågan om Snapchat-sekretess och rensa upp några frågor.

Kan anställda på Snapchat se Snaps?

Officiellt är dina snaps bara synliga för avsändaren och mottagaren, och bara för en kort tid när du öppnar dem. Detta innebär att Snapchat-anställda inte kan se innehållet inuti.

Det finns dock några undantag. Vissa av de anställda kan komma åt de oöppnade snaps innan de försvinner efter 30 dagar.

Snaps försvinner strax efter att en användare har visat dem. Om du läser Snapchats officiella integritetspolicy anger de att systemet kommer att ta bort allt innehåll när alla mottagare öppnar det. Så det kommer inte bara att flyttas till någon form av arkiv utan permanent tas bort från servern.

Endast två personer har de nödvändiga verktygen för att komma åt oöppnade snaps. Snapchats Trust & Safety-specialist Micah Schaffer avslöjade detta i ett blogginlägg 2013. Dessa två är Schaffer själv och Snapchat CTO och medgrundare Bobby Murphy. ECPA (Electronic Communications Privacy Act) förpliktar dem att ge snaps till brottsbekämpning. Naturligtvis måste de tillhandahålla en sökningsorder först.

Om du inte använder Snapchat för någon form av olaglig aktivitet är du förmodligen inte intressant för lagen. Därför tittar de två anställda inte på dina oöppnade snaps. Dessa snaps försvinner också efter 30 dagar, och efter den tiden är det inte tillgängligt att titta på.

Snapchat sekretessproblem

Den officiella Snapchat-appen är relativt säker. Trots appens ansträngningar att hålla det så är det ibland omöjligt. Det fanns fall där vissa användares snaps stal och delades.

Tredjepartsappar: The Snappening

The Snappening är namnet på en händelse 2014 där över 200 000 nakna Snapchat-bilder dök upp på internet. Detta fick många användare att förlora förtroendet för Snapchats säkerhet vid den tiden. Det visade sig att problemet var störningar från tredjepartsappar.

Många användare litar naivt på tredjepartsappar som de delar sina personuppgifter med. Det fanns inofficiella appar som erbjöd intressanta funktioner för dina appar. Många tonåringar var inte medvetna om att de gav tillgång till en skadlig app som stjäl snaps och delar dem online.

På grund av snaps tillfälliga karaktär frestas många av Snapchat-användare att skicka mer kontroversiella bilder och bli offer för tredje partens app-bedrägeri.

"Tyst skärmbilder"

Det finns också tredjepartsappar som kan förhindra Snapchat från att meddela dig om en användare tog en skärmdump av din snap eller berättelse. Så du måste vara försiktig när du delar innehåll online, även om det är "tillfälligt".

Snap Map-kontrovers

snap karta

Med uppdateringen från 2017 dök en Snapchat-funktion med namnet ‘Snap Map’ upp vilket också väckte viss kontrovers. Med den här funktionen kan du bestämma om du vill dela en plats med vänner i appen eller förbli inkognito. Om du aktiverar Snap Map-funktionen vet dina Snapchat-vänner din exakta plats.

Om du av misstag delar din plats vet alla vänner från listan var du är. Eftersom de flesta Snapchat-användare är unga åldrar, gällde detta särskilt för föräldrarna.

Hur ändrar du integritetsinställningar?

För att gå till dina sekretessinställningar i Snapchat, bör du:

snapinställningarsnap privatliv

Sista säga - hur säker är du?

Du kan inte vara helt säker på om du är helt skyddad på Internet. Även om appen officiellt inte delar din information eller gör den tillgänglig för sina anställda, finns det olika metoder för att äventyra din integritet.

På grund av detta är det mycket viktigt att vara försiktig med vad du delar online för att undvika besvär. Var försiktig!