En läsare skrev till oss den här veckan och frågade om filen 'ntuser.dat' på sin Windows 10-dator. Specifikt ‘Vad är ntuser.dat och varför visas det hela tiden på min dator? Jag raderade det två gånger och det fortsätter att dyka upp. Varför? ”Det här är något vi har nämnt tidigare i kommentarer och e-postmeddelanden så det är ett bra ämne för en självstudie.

Du kan hitta ntuser.dat i C: \ Användare \ Användarnamn. Det är en relativt liten fil som sitter där oskyldigt. Min är 6 MB stor. Det är inte ett virus. Det är inte skadlig programvara. Det är inte något att oroa sig för. Filen är faktiskt viktig för din dator och du bör inte ta bort den.

Vad är ntuser.dat?

Filen ntuser.dat är där din Windows-användarprofil laddas från. Den innehåller registerskiva HKEY_CURRENT_USER som har alla dina filer, inställningar och inställningar i den. Om du tar bort filen kommer många av dessa inställningar att återgå till standardvärdena. Eventuella konfigurationsändringar eller anpassningar som upprätthålls i registret kommer också att återgå till standardvärden.

Syftet med ntuser.dat är varför det kommer att dyka upp om du tar bort det. Filen är nödvändig för att behålla alla dina registerinställningar. Varje användare på datorn har sin egen kopia som behåller sina individuella inställningar. Om du går till C: \ Användare och kontrollerar alla användarnamnmappar i ser du att alla har en ntuser.dat-fil.

Filnamnet är ett arv från WindowsNT som introducerade det för att underhålla användarinställningarna i en miljö med flera användare. Formatet är i stort sett detsamma nu. Du kan dock inte öppna eller läsa ntuser.dat.

Hur fungerar ntuser.dat?

Som filsuffixet antyder är ntuser.dat en datafil som inte bara innehåller registerskiva men loggar som innehåller tidigare versioner av denna bikupa. När du gör ändringar på din dator och bikupan uppdateras loggas den föregående versionen och hur Windows Restore kan hjälpa dig att återställa datorn tillbaka till en tidigare konfiguration. Dessa loggar hänvisar till andra kopior av ntuser.dat du kan se i mappen.

När du gör en ändring som kommer att återspeglas i registret skrivs den inte omedelbart. Det finns i en tillfällig fil som kallas en regtrans-ms-fil. Detta är en loggfil som spårar alla ändringar du gör inom en enda session som kommer att kräva en registerändring. Endast när du loggar ut eller stänger av din dator kommer regtrans-ms-filen att skriva dina ändringar i registret.

Tanken är att upprätthålla registrets integritet genom att hålla ändringar till ett minimum. Istället för att skriva till det hela tiden skapas, kontrolleras, valideras och skrivs en tillfällig fil till registret en gång när du stänger av datorn. Den förseningen ser du när du ställer in datorn att stänga av eller när du loggar ut? Det är bland annat regtrans-ms-filen som skrivs in i registret och kopieras till ntuser.dat.

Vad händer om jag tar bort filen ntuser.dat?

Som nämnts är ntuser.dat en viktig fil för Windows eftersom den innehåller alla dina användarkonfigurationer och HKEY_CURRENT_USER-inställningar. Att radera filen orsakar inte att Windows kraschar utan kan göra att alla konfigurationer eller systeminställningar som vanligtvis spelas in i registret försvinner.

Inte alla systeminställningar eller ändringar behöver registreras i registret, så om du tar bort det kan du se några ändringar kvar medan andra återställs.

Du kan inte ta bort den aktuella ntuser.dat som används av ditt konto. Om du ser flera ntuser.dat-filer kan du ta bort dem om du vill. Flera ntuser.dat-filer i C: \ Användare \ Användarnamn indikerar att din dator har kraschat och inte kunde skriva till registret som den skulle under en normal avstängning. I stället för att skriva en potentiellt skadad fil kommer Windows att ignorera den i stället skapa en ny fil. Under en krasch skulle regtrans-ms-filen inte ha skrivits till ntuser.dat så kommer den att kasseras.

Systemändringar som normalt spelas in i registret gjorda under den kraschade sessionen har inte sparats så du måste göra dem igen. I den här situationen är de äldre ntuser.dat-filerna nu föråldrade och ersätts av den senaste versionen av filen. Det här är vad som gör att flera ntuser.dat-filer visas.

Flera ntuser.dat-filer är säkra att ta bort så länge du inte tar bort den senaste. I de flesta situationer bör du kunna radera filen som används eftersom den kommer att låsas av Windows.

Att se ntuser.dat i mappen Användarnamn är normalt och har varit en funktion i Windows under längsta tid. Filen är säker, den är inte skadlig programvara eller något dåligt. Det är en nödvändig del av Windows och kan säkert lämnas i fred. Om du vill ta bort äldre versioner kan du, men på bara några få megabyte, finns det verkligen inget behov. Men det är helt upp till dig.